
de rust, de ruimte , het Bildt
3.2 Criminele jeugd/individuele probleemjongeren
Inleiding
Criminele jeugd is geen groot probleem binnen het Bildt. Cijfers wijzen uit dat jeugdigen binnen het Bildt gelukkig en gezond zijn. Ciminaliteit onder jeugd komt hier weinig voor, het Bildt ligt met zijn 3,09% onder het gemiddelde in Friesland en het gemiddelde in heel Nederland. Dit zou natuurlijk kunnen komen omdat er vooral veel jonge kinderen in het Bildt wonen, maar de cijfers van vroegtijdig schoolverlatende jongeren en werkloosheid onder jongeren zijn alleen maar gegroeid. Dit heeft een negatieve invloed op de jeugdcriminaliteit cijfers.
Hoe groot is het probleem?
Uit cijfers blijkt dat de jeugd in het Bildt gelukkig is en de criminaliteit laag ligt. De criminaliteit is de afgelopen jaren wel iets gestegen, maar het Bildt heeft beter gepresteerd op het gebied van jeugdzorg en begeleiding dan de provincie Friesland zelf. Dus naar aanleiding van de cijfers van 2010 (van kinderen in tel, zie bronnen) staat het ondanks een kleine groei in criminaliteit nog erg goed met de jeugdigen binnen gemeente het Bildt.
Wat doet de gemeente?
Gemeente het Bildt heeft genoeg overheidsinstanties om de jeugd van de straat te houden; denk hierbij aan sportverenigingen (tennis, voetbal etc.). Ook heeft de gemeente meer aandacht besteed aan de jeugdzorg, doordat er de laatste jaren meer vraag naar was. Door de vele overheidsinstanties en de toenemende groei van de jeugdzorg, is er in de gemeente voldoende werkgelegenheid. In de onderstaande grafiek kun je zien dat het werkloosheidspercentage is gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.
Het Bildt is een kleine hechte gemeente waarin vele evenementen worden georganiseerd. Zo wordt er in de gemeente met nationale feesten (bijv. WK voetbal) iets leuks georganiseerd voor de bewoners van de gemeente. Ook met minder grote feesten zoals carnaval probeert de gemeente iets leuks te organiseren. De gemeente heeft dus voldoende capaciteit om de jeugd in Het Bildt op te vangen en van het criminele pad te houden.
Wat kunt u doen?
Als jongere: Heb je moeite als jongere om op het rechte pad te blijven? Of ben je slachtoffer van criminaliteit? Probeer hulp te zoeken bij je ouders, oom/tante of een ander persoon bij wie je je vertrouwt voelt. Heb je moeite om met bekende mensen over persoonlijke dingen te praten, dan bestaat er ook nog de jeugdzorg. Bij jeugdzorg kun je je problemen bespreken met een willekeurig iemand, waarbij de informatie strikt geheim blijft. Zo hoopt de gemeente dat de criminele, maar ook onzekere jeugd, zijn ei bij iemand kwijt kan.
Als ouder: Als u als ouder het bij uw eigen kind of bij kinderen in uw omgeving mis ziet gaan wilt u natuurlijk graag ingrijpen. Soms heeft een mens gewoon even hulp nodig. Hiervoor is het het beste als u met uw huisarts overlegd zodat die u passende hulp kan aanreiken, dit kan zowel anonieme hulp op internet zijn als bij een instantie. Hier kunt u ook praten als u ziet dat het misgaat bij een ander kind, dit kunt u ook melden bij jeugdzorg of kinderbescherming.
Bronnen
Kinderen in tel (juni 2012) Kinderrechten als basis voor lokaal jeugdbeleid geraadpleegd op 17 december 2013 https://www.kinderenintel.nl/docs/KIT2012light.pdf
Criminaliteitscijfers AD (z.d.) geraadpleegd op 17 december 2012 https://217.148.186.209/toondetail.php?groep=Huis&cbs=63
Jeugdmonitor Friesland (z.d.) De staat van de jeugd in het Bildt. Geraadpleegd op 17 december 2013 https://www.ikpfryslan.nl/files/12484/staat_jeugd_bildt.pdf